De fire faser i målvogter spillet

Fase 1: Forflytningsfasen

Dette er den fase, hvor modstanderholdet bygger deres angreb. Målmanden bevæger sig i målet i forhold til bolden. På dette tidspunkt er der ringe eller ingen chance for, at et skud kommer.

Fasen består af en masse overførsel, og målmanden skal have et åbent fokus. Det er vigtigt, at målmanden følger både bolden og spillernes bevægelse med deres øjne. Dette er for at forberede dig til den næste fase (positioneringsfasen). I Forflytningsfasen skal målmanden bevæge sig “let og frit” og være fokuseret på spillet. I denne fase skal målmanden koncentrere sig om at observere spillet (bold og spiller) for at få tid og plads før næste fase – placeringsfasen.

Vi anbefaler at have en startposition svarende til en bokser. Det vil sige:
• Vægten foran på foden – uden at komme op på tæerne
• Let bøjet knæ med god affjedring
• Let bøjede hofter med god suspension
• 40-60 cm mellem fødderne
• Arme i boksestilling. Det vil sige, hænderne er i ansigtets højde, og målmanden har albuerne i ca. 45 grader.


Men husk, at det er vigtigt at tænke, at det er meget individuelt, hvordan målmanden vil have sine arme og hænder i denne fase. Vi mener, at dette er en position, der er mest passende, men det vigtigste er, at målmanden finder en behagelig og energibesparende transferposition.

Fase 2: Positioneringsfasen

Dette er den fase, hvor modstanderen har en eller flere spillere i stand til at afslutte. I denne fase skal målvogteren positionere sig for at være i den bedst mulige position inden slutningen. Positioneringsfasen kan også omfatte en korrektion. En korrektion er, når målvogteren skal rette sin startposition med små trin i forhold til skytternes slutposition.

Positioneringsfasen er nøglen til en vellykket redningsfase. Det er her målvogteren kan vinde tid og plads i forhold til skytten. Når målvogteren kan dominere tid og / eller plads i forhold til skytten, har målvogteren en større chance for at gøre en succesrig redning. Positioneringsfasen overtages, efter at målmanden i forflytningsfasen har læst spillet og set, at en eller flere modstandere er i færd med at afslutte. Dette skal helst ske, inden bolden når slutningen. Jo tidligere målvogteren kan placere (forberede) inden slutningen, jo bedre.

I positioneringsfasen forbereder målvogteren sig fysisk og mentalt på et skud/redning.

Målmanden forlader boksestillingen i forflytningsfasen og:

  • Bevæger sig hurtigt og kontrolleret til den position, at målmanden anser den bedste position for at være i stand til at handle
  • Forflytningen skal finde sted med fuld kropskontrol, dvs. målmanden skal komme til situationen klar til at handle med fuld kontrol over sin egen krop. Det er altid bedre at bruge to mindre trin i stedet for et stort / langt trin.
  • Justerer armpositionen under overførslen til den type skud, målvogteren forventer at komme:
    • Fløjskud: Asymmetrisk
    • Stregskud, gennembrudsskud: åbne armene
    • Distanceskud: Lidt mere åbne arme end i forflytningsfasen
  • Musklerne spændes for at kunne reagere på en eksplosiv og kontrolleret måde.

Fase 3: Redningsfasen

Redningsfasen er den fase, hvor målvogteren reagerer på skuddet fra skytten. Redningsfasen kan også omfatte korrektion.

Redningsfasen er den korteste af de fire faser, men den vigtigste. Det er her redningen sker. Hvis al forberedelse i overføringsfasen og placeringsfasen er blevet udført korrekt, er målmanden nu i en god position, og det har en klar idé om, hvad skytten agter at gøre for at prøve at score mål.

Det er vigtigt, at målvogteren i denne fase møder skytten med deres egen idé om, hvor skuddet kommer, og hvordan der skal reagere for at lykkes med redningen.

I positioneringsfasen har målvogteren forberedt sig på forskellige typer finish. Det vil sige, at målvogteren har positioneret sig og indtaget en kropsposition i forhold til den redningsmetode, der skal bruges. I redningsfasen reagerer målvogteren i de forskellige situationer med de forskellige redningsmetoder.

Fløjskud
Hold fronten mod skytten. Handle med små bevægelser, gode motoriske færdigheder og koordination er vigtige.

Stregskud
En presset streg skytte vil have tendens til at skyde nede, så ud af målet og sæt dig ned i skudretningen, hvis stregen får meget plads, så blev stående tilbage i målet og afvent skuddet

Distanceskud
Handle med så meget af kroppen som muligt bag bolden og prøv at få kontrol over bolden, så den ikke vender tilbage: Enhånds eller tohånds redninger på skud. Stående eller siddende teknik på lave skud.
Afsæt altid med det modsatte ben, det vil sige: afsæt med venstre ben, når skuddet kommer i højre del af målet.

Nærskud/kontraMestre den grundlæggende teknik med korte eller lange hofteoptræk.

Læs løberetningen og springretningen for den spiller der har bolden.
Hold fronten mod skytten, og følg skytternes skyderetning.

Fase 4: Igangsættelse fasen

Igangsættelse fasen er efter redningsfasen, hvor målvogteren hurtigt får bolden under kontrol. Her er det vigtigt for målvogteren at læse placeringen af ​​sine holdkammerater og modstandere og hurtigt sætte bolden tilbage i spil.

Træn gerne alle faser for sig selv, spring desuden en af faserne over en gang imellem, f.eks. fra fase 1 til 3 også 4.