Målvogter træning

Målvogtertræning er ofte et meget forsømt område. Der er flere klubber, der ikke giver målvogterne den specieltræning som alle målvogter har behov for. Grundene til dette kan være mange, men der er ingen tvivl om at den manglende træning kan koste point i løbet af en sæson. Træning er vigtigt for en målvogter kan altid blive bedre. Det kræves specieltræning, hvor målvogteren træner alle aspekter ved målvogtersposten. Der er brug for at målvogteren, men især trænerne, er opmærksom på hvad der skal trænes i. En vigtig del af målvogter træning består af spiløvelser under træningen, hvor der bør være stor fokus på målvogter præstationer. I træningsøvelserne er det vigtigt at målvogteren bliver presset til træningen så meget som muligt og det minder om en kamp.

Denne træningsvejledning koncentrerer sig om de tekniske og taktiske områder; for en målmand. Der er lidt om det sociale, det fysiske, mentale, opbygning, øvelser til grundøvelser, vedligeholde og opbygning, fodarbejde, motorik, koordination og til lidt træning af ens forsvar.

Målvogtertræning – Hvordan bliver man god? ja det som du træner din målvogter med, bliver målvogteren god til, men som udgangspunkt er der mange ting og områder som skal være i ens planlægning med opbygning af en målvogtertræning og valg af øvelser. Placering, bevægelse og gribe samt igangsætning.

Placering:
Hvis en målvogter lærer at som udgangspunkt en lige linje på bold og boldholder, ja så arbejder man med vinkler og en målmand begynder at tænke over sin placering og lære hvor stort og hvor ens målstolper er hele tiden. Derved får man sat i gang med at lære at gøre ens mål mindre og derved muligheden for en modstander samt hindre dem i at score mål.

Bevægelse:
Agility, koordination, motorik, stige og alle disse træningsøvelser er grundlaget for at forbedre og udvikle ens målvogter og evt. et fodboldhold. Agility øvelser er koordination af arme / ben samt at ens bevægelser bliver rigtigt tilrettelagt ud fra de forventet koordinationer som ens målvogter bør kunne.

Gribe:
Bold tæt på efter redning
Igangsætning af spillet – hurtig fat i bolden – kort og langt udkast

Områder målvogter bør trænes i:

 • Skud på mål/faldteknik
 • Målvogter alene med modspiller (1-imod-1 )
 • Reaktionsøvelser
 • Placering og bevægelse i målet
 • Stå efter parader – skud lige ud
 • Gå til den rigtige side på skud uden parade – afvente
 • Angribe bolden ved nærskud og holde ”stor” figur
 • Holde kropsstammespænding ved skud omkring hofter
 • Spring og forflytninger
 • Standard spil situation (Frikast, kontra, igangsætning, straffekast etc.)
 • Holdets taktiske spil og spilforståelse (Hvilken forsvars system etc. 3-2-1 eller )
 • Motorik, koordination, fodarbejde og agility
 • Strækkeøvelser – opvarmning, nedvarmning, skadebehandling mv

Opvarmning:

Opvarmning er meget vigtigt, og det kan være en god ide at følge det sammen program hver gang, for at blive varmet ordentligt op. Opvarmning nedsætter risikoen for skader. Fiberskader, ledbåndsskader, forstuvninger og vridning af fodled, knæled, skulderled, albueled og håndled. De store muskelgrupper skal være opvarmet godt før hver træningslektion. Benmuskler (forside, inderside, bagside), mavemuskler, rygmuskler, skuldemuskler og armmuskler. Under opvarmningen er det også vigtigt at strække ud.

Opvarmning uden bold – Opvarmning med bold – opvarmning til kamp og træning.

Nedvarmning og strækkeøvelser som en helt normal ting at gøre og forudsætter en gennemgang og et område. Jeg har nævnt nogle områder her i denne træningsvejledning…

Ved teknisk træning forstås der en træning, der tager udgangspunkt i en spiller aktiviteter med boldkontakt. Målet er at forbedre den enkeltes spiller evne til at have boldkontakt.

 • Perceptionsevnen (sanseevnen) forbedres (opfatte – vurdere – beslutte)
 • Samspillet mellem muskler forbedres – øget koordinationsevne
 • Flere bevægelser samt evnen til boldkontakt bliver automatiseret og forbedret

Grundlæggende teknik:

For at kunne blive så godt som muligt til at stå på mål er det vigtigt at de grundlæggede tekniske færdigheder er på plads. Her er en gennemgang af disse.

Udgangsstilling: Målvogter står med let bøjede ben, ikke for stor afstand mellem fødderne. Hænderne ud fra kroppen og håndfladerne rettet fremad. Vægten lægges forover, samtidig med at målmanden er oppe på tæerne parat til afsæt. Hændernes placering er foran fødderne og ens skulder

Spilforståelse:                 

– hvem afslutter hvordan og hvornår?

– igangsætning af spillet kort eller langt og til hvem?

Stå efter parader:

Bolden tæt på efter redning:

Angribe på bolden ved skud indover:

Hurtig fat i bolden og igangsætning:

PLANLÆGNING

Når en træner skal planlægge træningen for sit hold/gruppe, er der nogle betingelser for denne planlægning. Det vigtigste er at TAGE UDGANGSPUNKT I SPILLERNE. Hvad kan de? Hvad vil de gerne lære?

Psykisk træning:

Psyken er vigtigt for målvogter. Ofte er det målvogterens fejl der er afgørende i en kamp. Derfor har mange målvogter en speciel psyke. Mange siger at målvogteren er tossede. Det mener mange også at de skal være for at klare presset, som ofte er større for målvogteren end de andre spillere på banen. Derfor er psykisk træning også vigtigt for målvogteren.

målvogteren skal trænes i have det rigtige spændingsniveau i træning, det er vigtigt at træne det i træning så målvogteren kan opnå spændingsniveau i kamp, dvs. ikke for meget og ikke for lidt.

Jeg kalder dette den mentale del af ens træning…

Taktisk:

    Indøve faste opstillinger og lære at kende de forskellige pladser

    Begyndende orientering om systemer og taktik (oplæg til kampe)

    Udbygge forsvars-, midtbane- og angrebsprincipper (opdækning – opbakning – Overlap – kryds løb og boldovertagelse)

    Udvikle forståelse for udnyttelse af hele banen (bredde og dybde)

    Begyndende træning af standardsituationer (igangsætning – kontra – straffekast)

Mission:

    At give en målvogteren de nødvendige færdigheder

    At give en målvogteren de vigtige øvelser hver gang

    At give en træner de rigtige værktøjer og øvelser

    At tage risici (vinderne tage flere risici, men ikke oftere)

    Fejl er den perfekte springbræt

    Der er absolut intet du kan gøre ved fejl undtagen lære af dem og derefter glemmer dem